Danone logo

Herbeleef het ICD 2016: hoogtepunten van het YINI-symposium

Tijdens het 17e International Congress of Dietetics in het Spaanse Granada namen meer dan drieduizend diëtisten en voedingsdeskundigen van over de hele wereld deel. Het centrale thema dit jaar was ‘Op weg naar een duurzame voeding’. In dit kader organiseerde YINI de workshop ‘Onderschatten we de gezondheidseffecten van yoghurt?’ Meer dan honderd personen woonden het symposium bij. Hartelijk dank aan iedereen! Voor wie niet aanwezig kon zijn, zetten we alle hoogtepunten op een rij.

Het doel van dit nieuwe YINI-symposium*: de gezondheidseffecten herontdekken van yoghurt als basisvoedsel en onderdeel van een gezond en duurzaam voedingspatroon. Om alle aspecten van dit thema te doorgronden nodigde YINI vier gerenommeerde internationale deskundigen uit:

  • Professor Lorenzo Morelli (Italië) herinnerde ons aan de voordelen van yoghurt voor personen die lactose slecht verteren. 
  • Professor Luis Moreno (Spanje) verklaarde dat recent onderzoek aan het licht heeft gebracht dat yoghurt de sleutel kan zijn van een gezonde voeding en levensstijl. 
  • Azmina Govindji, diëtiste en voedingsdeskundige (VK) illustreerde dat yoghurt een gezond alternatief is dat het evenwicht in het voedingspatroon verbetert en dat bovendien minder calorieën en meer voedingsstoffen bevat.
  • Professor Adam Drewnowski (VS) legde uit dat yoghurt kan worden beschouwd als een duurzame keuze.

 

Vertering van lactose: hoe kan yoghurt bijdragen? Een lezing door Lorenzo Morelli.

Lactose-intolerantie komt tegenwoordig veel voor, maar vaak gaat het om een zelf-diagnose op basis van de symptomen. Als gevolg worden alle zuivelproducten uit het dieet verwijderd. Onterecht, zo blijkt. Onderzoek heeft namelijk aangetoond dat een kleine hoeveelheid lactose (12 g/dag) goed kan worden verdragen, zelfs door personen die deze slecht verteren.

Sommige kaassoorten (harde kazen bijvoorbeeld) bevatten bovendien bijna geen lactose. In het bijzonder kan yoghurt helpen bij primaire lactasedeficiëntie: de genetisch geprogrammeerde vermindering van de lactaseproductie na de zuigelingentijd.

De specifieke levende culturen die in yoghurt worden teruggevonden bevorderen de unieke actie op de vertering van lactose. Deze yoghurtbacteriën – streptococcus thermophilus en lactobacillus bulgaricus – vertonen een hoge lactase-activiteit. Ze kunnen via de maag in de dunne darm terechtkomen waar ze helpen de lactose af te breken. Dit is slechts mogelijk wanneer ze levend worden ingenomen dankzij de specifieke manier waarop ze worden geabsorbeerd.

Het vermogen van yoghurtbacteriën om lactose te hydrolyseren werd trouwens met succes erkend in Europa door de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA) als een van de weinige gezondheidsclaims met betrekking tot een voedingsmiddel.

DOWNLOAD HET VERSLAG

 

Kan yoghurt de sleutel zijn tot een gezonde voeding en levensstijl? Een lezing door Luis Moreno.

Deze presentatie gaf een uitvoerig overzicht van de beschikbare wetenschappelijke informatie over de link tussen de consumptie van yoghurt en de kwaliteit van de voeding en de levensstijl. Recentelijk leverde een cohortonderzoek in Noord- en Zuid-Amerika en Europa (1-9) belangrijke resultaten op: de consumptie van yoghurt zou geassocieerd kunnen worden met een gezonde voeding en levensstijl. Wie vaak yoghurt eet, neemt meer essentiële voedingsstoffen (calcium, magnesium, vitamine B12, vitamine D en eiwitten) op in vergelijking met wie dat niet doet. Dat geldt zowel voor kinderen als volwassenen. Wie yoghurt eet, heeft over het algemeen ook een gezonder voedingspatroon met meer fruit, volle granen en melk, en minder bewerkte voedingsmiddelen, wat overeenkomt met de voedingsrichtlijnen.

Bovendien lijkt de consumptie van yoghurt samen te gaan met andere gezondheidsfactoren, zoals minder roken en een actievere levensstijl. Nieuwe gegevens van Europese studies bij kinderen en adolescenten onthulden dat de consumenten die frequent yoghurt eten, een meer actieve en minder sedentaire levensstijl hebben. 

Deze uitgebreide recensie bevestigt dat yoghurt de sleutel kan zijn tot een gezonde voeding en levensstijl op alle leeftijden.

 Yoghurt als mogelijk alternatief om de voeding te verbeteren. Een lezing door Azmina Govindji.

In deze presentatie werd de focus gelegd op de manier waarop yoghurt voor iedereen een goed alternatief kan zijn voor en bij zoete en hartige gerechten, op elk moment van de dag. Volgens Azmina Govindji biedt yoghurt drie belangrijke voordelen in vergelijking met andere veel voorkomende voedingsmiddelen:

  • Yoghurt bevat weinig calorieën en kan dus helpen de energie-inname te beperken.
  • Wie yoghurt eet, kan genieten van grotere porties met hetzelfde aantal calorieën.
  • Yoghurt is rijk aan essentiële voedingsstoffen, en kan helpen om dagelijks meer van deze nutriënten op te nemen.

Azmina Govindji concludeert dat yoghurt meer is dan een snack: het is een veelzijdig voedingsmiddel dat de hele dag lang een voedzaam alternatief vormt en een indicatie is voor de kwaliteit van het voedingspatroon.

Binnenkort vindt u de dia’s en grafieken van deze presentatie op onze website. Meer weten? In de nieuwe infografiek van de YINI-redactie – Yoghurt als gezonde vervanger – staan heel wat nuttige tipshttp://buff.ly/2csF00b )

DOWNLOAD HET VERSLAG

 

Yoghurt, een duurzame keuze? Een lezing door Adam Drewnowski.

Volgens Adam Drewnowski is een lage CO2-voetafdruk weinig zinvol als de producten weinig voedingswaarde hebben. Duurzame voedingsmiddelen moeten betaalbaar, aanvaardbaar en rijk aan nutriënten zijn.

Hoe zit het met yoghurt? Nieuwe gegevens met betrekking tot betaalbare voeding hebben bevestigd dat yoghurt en zuivelproducten de goedkoopste bron van calcium in de voeding en een uiterst betaalbare bron van hoogwaardige eiwitten vormen.

Is de CO2-voetafdruk van yoghurt dan niet te groot? “Het debat is al langer aan de gang, maar moet gerichter worden gevoerd”, aldus Drewnowski. Enerzijds hebben dierlijke producten, waaronder zuivel, een hogere CO2-voetafdruk per calorie dan granen, oliën en suikers. Anderzijds bevatten ze ook meer voedingsstoffen per calorie. Dat geldt niet voor suiker, een plantaardig product met de laagste land-, water- en CO2-voetafdruk. Vandaag raadt de WGO echter aan dat minder dan vijf procent van de dagelijks ingenomen calorieën uit suikers bestaat. Daarom moet de definitie van duurzame voedingsmiddelen volgens professor Drewnowski ook de voedingswaarde en impact op de gezondheid omvatten. 

Alle presentaties en verslagen van de gesprekken met deskundigen zijn binnenkort beschikbaar op onze website. De lezing van Adam Drewnowski werd gefilmd en live uitgezonden tijdens het evenement. De video staat eerstdaags op onze website. Bedankt voor uw geduld!

*Palacio de Congresos, Granada - 7 september, 17.15 - 19.15 uur

DOWNLOAD DE INFOGRAFIEK

 

Refrenties :

1. Wang H. et al., Nutr Res., januari 2013; 33(1): 18-26.

2. Keast D.R. et al., Nutrients, 2015, 7, 1577-1593.

3. Williams EB et al. Nutr Bull 2015; 40: 9-32

4. Panahi S, Tremblay A. J Am Coll Nutr 2016; online gepubliceerd: 22 juni 2016

5. Lecerf JM et al. Nutr Clin Metab 2016; 30: 11-21

6. Cormier H et al. Eur J Nutr 2016, 55, 577-587

7. Zhu Y et al. Eur J Nutr 2015; 54: 543-550

8. Possa G et al. Nutr Res 2015; 35: 700-706

9. Mozaffarian D et al. NEJM 2011; 364: 2392-2404


Loading