Danone International Prize for Alimentation - Award 2018

Samenvatting
Gezondheid bevorderen door te eten met plezier - De juiste keuzes van bij de start

De voedingsgewoonten die we onze kinderen meegeven zouden voortaan moeten worden herbekeken in het licht van recent en baanbrekend onderzoek naar gezonde eetgewoonten. In plaats van kinderen gewoon te leren over voed­zame voedingsmiddelen zou de nadruk moeten worden gelegd op de volledige ervaring van het gezond eten – van bij de start.

Het onderzoek vond plaats onder leiding van de Franse wetenschapster dr. Sophie Nicklaus, die op 10 juni ll. werd uitgeroepen tot winnaar van de eerste Danone International Prize for Alimentation (DIPA) – een internationale prijs ter erkenning van buitengewone, innovatieve en collaboratieve benaderingen om voedselgerelateerde gezondheid te verbeteren en doeltreffende en gezonde voedingsstrategieën te ontwikkelen.

Dr. Nicklaus is Research Director bij het Franse Institut National de la Recherche Agronomique, gevestigd in het Centre des Sciences du Goût et de l’Alimentation in Dijon. Tijdens haar speech bij de voorstelling van de DIPA op het jaarlijks congres van de American Society for Nutrition in Boston (VS) verklaarde ze: "We moeten ouders en kinderen leren om hun hele leven lang gezonde voedingskeuzes te maken. Het volstaat niet om kinderen gewoon mee te geven welke voedingsmiddelen gezond zijn en hen aan te sporen om die te eten. We moeten ook aandacht schenken aan andere sleutelfactoren die voedingskeuzes beïnvloeden."

Het belang van eten met plezier

Uit haar onderzoek blijkt dat kinderen leren eten met plezier vanaf hun vroege eetervaringen – door blootstelling aan de smaak en de aantrekkelijkheid van gezonde voedingsmiddelen, door de positieve ervaring van samen te eten met het gezin en vrienden en door een positieve kijk op voedingsmiddelen te ontwikkelen. En zodra een kind iets graag eet, blijft het deze voorkeur houden als het volwassen is.

Een verandering in wanneer en hoe we peuters spenen

De prille kinderjaren zijn dan ook cruciaal voor ouders om hun kind gezonde eetgewoonten bij te brengen. En volgens dr. Nicklaus is daar niets moeilijks aan – ouders moeten gewoon enkele eenvoudige stappen volgen. Eerst en vooral moeten ze zo vroeg mogelijk beginnen met hun kinderen groenten en andere gezonde voedingsmiddelen voor te zetten.

Gezonde voedingsmiddelen lekker leren vinden is een proces dat tijd en geduld kan vergen. Ouders mogen zich er niet toe laten verleiden om meteen op te geven als hun kind iets niet lust. Tijdens hun ontwikkeling kunnen baby's en jonge kinderen leren te houden van de smaak van gezond voedsel als ze het herhaaldelijk voorgeschoteld krijgen – vandaar het belang om het tien keer aan te bieden vooraleer toe te geven. "Maar te ambitieus zijn, is ook niet nodig", zei dr. Nicklaus. "Het volstaat als ze van het uitgebreide aanbod aan groenten en fruit zes soorten groenten en zes soorten fruit graag eten."

Door textuur toe te voegen aan de voeding leren peuters te kauwen en worden ze ondernemender in het uitproberen van voedingsmiddelen. Kinderen zijn klaar om gaandeweg een reeks voedingstexturen te leren kennen wanneer ze rechtop kunnen zitten en het risico op verslikken kan worden geminimaliseerd door hen langzaam te laten eten, zodat ze elke hap kunnen verwerken voor ze een nieuwe hap nemen.

Oudere kinderen: gezond eten is leuk

Met oudere kinderen staan ouders voor de uitdaging om gezonde voeding positief voor te stellen. Het moet er dus lekker uitzien, lekker smaken en idealiter worden beschouwd als een traktatie. Daarom moet gezond voedsel deel uitmaken van leuke dingen met het gezin, zoals een verjaardagsfeestje houden, interessante feiten over voedsel bespreken (waar het vandaan komt en hoe het smaakt) en kinderen laten meehelpen het eten te bereiden. Als gezonde voeding thuis makkelijk beschikbaar is, zal dit kinderen ertoe aanzetten om zelf iets te pakken als ze van school komen en honger hebben. Maar een absolute afrader is kinderen zeggen hoe gezond een voedingsmiddel wel is. "Het slechtste wat je kan doen, is tegen een kind zeggen: ‘Eet het op, want het is goed voor je’", legde dr. Nicklaus uit. Op basis van de bevindingen van het onderzoek stelde ze een reeks praktische tips voor om ouders te helpen hun kinderen op het juiste sp oor te zetten voor een levenslang gezond dieet.