De darm, van belang voor de gezondheid

Samenvatting
De intestinale gezondheid, de darmflora en hun respectieve rol en effect op de algemene gezondheid zijn onderwerp van veel onderzoek en belangstelling. Naast de functie van vertering van voedsel huisvest het spijsverteringssysteem ook de darmflora, die wordt beïnvloed door onze voeding en onze levensstijl. Om meer te weten te komen over het spijsverteringssysteem en de microbiota waaruit het bestaat, bekijk en download onze gratis infografiek.

Het spijsverteringssysteem is een complexe samenstelling van organen, weefsels en cellen, die verschillende rollen speelt:

• Spijsvertering van voedsel

• Opname van voedingsstoffen

• Afvalverwerking

• Productie van immuuncellen

• Huisvesting van de darmflora

In het spijsverteringssysteem, vooral ter hoogte van de dikke darm, leeft een reeks levende, niet-pathogene micro-organismen die de intestinale microbiota worden genoemd. Ieders spijsverteringsstelsel bevat duizenden miljarden micro-organismen van meer dan 150 verschillende soorten. Het evenwicht van dit intestinale ecosysteem beïnvloedt de algemene gezondheid en kan een impact hebben op ons immuunsysteem, zenuwstelsel, spijsverteringsstelsel en ons metabolisme. Een evenwichtige intestinale microbiota draagt bij aan de darmgezondheid. Deze wordt bepaald door het aantal en de diversiteit van de micro-organismen waaruit het bestaat.

De voeding beïnvloed de samenstelling van de intestinale microbiota. Balans en diversiteit op ons bord worden weerspiegeld in onze microbiota, wat bijdraagt aan zijn gezondheid en de gezondheid in het algemeen. Prebiotica en probiotica kunnen ook bijdragen aan dit evenwicht en zo een positieve invloed uitoefenen op het intestinale ecosysteem.

 

Om meer te weten te komen, bekijk en download gratis dit materiaal in digitale versie rechtstreeks op deze pagina of bestel gratis een papieren exemplaar door ons uw adres te vermelden evenals de taal waarin u deze wenst te ontvangen (Frans of Nederlands).