Het immuunsysteem en een gezonde spijsvertering: een unieke relatie

Samenvatting
Het immuunsysteem is het geheel van afweermechanismen van ons lichaam tegen lichaamsvreemde elementen, zoals infectieuze agentia (virussen, bacteriën en parasieten). Het systeem doet hiervoor een beroep op verschillende organen, weefsels en cellen, waaronder het spijsverteringsstelsel. Meer hierover? Bekijk onze eerste video over de invloed van onze spijsvertering op ons immuunsysteem.

Het Danone Instituut (België) heeft twee video’s gemaakt over de relatie tussen het immuunsysteem en de spijvertering.

Video 2 : Voeding ter ondersteuning van het immuunsysteem

 

Algemene definitie van het immuunsysteem

Het immuunsysteem beschermt ons tegen ziekten en infecties. Verschillende elementen gooien zich mee in de strijd voor deze afweermechanismen: witte bloedcellen, antistoffen, het beenmerg, de milt, de thymus, de lymfeknopen en het darmstelsel.

Ons immuunsysteem schiet meteen vanaf onze geboorte in actie en blijft ons hele leven lang evolueren. We zien twee verschillende vormen.

  • Aangeboren of niet-specifieke immuniteit: dit is de eerstelijnsverdediging tegen vreemde elementen en houdt geen rekening met de aard van de infectie.
  • Adaptieve of specifieke immuniteit: dit is de tweedelijnsverdediging voor een specifieke respons tegen vreemde elementen. Verschillende cellen zijn hierbij aan het werk: de T-lymfocyten vernietigen meteen de vreemde elementen en de B-lymfocyten maken antistoffen aan.

 

De rol van onze spijsvertering op ons immuunsysteem

Ons spijsverteringsstelsel staat rechtstreeks in verband met de buitenwereld. Het werkt als een fysieke barrière voor lichaamsvreemde elementen. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat 70 % van ons immuunsysteem zich in ons spijsverteringsstelsel bevindt.

Meer hierover? Bekijk deze video!