Voeding ter ondersteuning van het immuunsysteem

Samenvatting
Het immuunsysteem is het geheel van afweermechanismen van ons lichaam tegen lichaamsvreemde elementen, zoals infectieuze agentia (virussen, bacteriën en parasieten). Het systeem doet hiervoor een beroep op verschillende organen, weefsels en cellen, waaronder het spijsverteringsstelsel. Meer hierover? Bekijk onze eerste video over de invloed van onze spijsvertering op ons immuunsysteem.

Het Danone Instituut (België) heeft twee video’s gemaakt over de relatie tussen het immuunsysteem en de spijvertering : 

Video 1 : Het immuunsysteem en een gezonde spijsvertering: een unieke relatie

 

Voeding en immuniteit

Een gezonde levensstijl met een gevarieerde en evenwichtige voeding draagt bij tot onze nutritionele behoeften én geeft onze weerstand een duwtje in de rug.

Het evenwicht van ons darmmicrobioom (de zogenaamde ‘darmflora’) wordt namelijk beïnvloed door onze voeding. Een gezonde darmflora herkennen we aan de rijkdom en diversiteit aan levende micro-organismen. Zo dragen een gevarieerde voeding en een gezonde levensstijl bij tot de gezondheid van onze darmflora.

 

De voedingsstoffen die het immuunsysteem ondersteunen

Ons lichaam en ons immuunsysteem hebben energie en voedingsstoffen nodig om goed te werken. Eiwitten en micronutriënten (vitaminen en mineralen) zijn de belangrijkste voedingsstoffen voor onze weerstand.

Eiwitten helpen antistoffen aanmaken. Deze zijn nodig voor de adaptieve immuniteit, waarbij ons lichaam reageert op de indringing van ziekteverwekkende, lichaamsvreemde elementen. Eiwitten van dierlijke of plantaardige oorsprong? Beide zijn goed.

Wat micronutriënten betreft, spelen bepaalde vitaminen en mineralen een cruciale rol voor de goede werking van ons immuunsysteem.

Interessante vitaminen voor ons immuunsysteem: A, B6, B12, C, D, E en folaten.

Interessante mineralen voor ons immuunsysteem: zink, ijzer, koper en selenium.

 

De EFSA (European Food Safety Authority) heeft de bijdrage van deze voedingsstoffen in de ondersteuning van het immuunsysteem erkend.

Benieuwd in welke voedingsmiddelen je al deze voedingsstoffen vindt? Bekijk onze video: