​​Zuivelproducten en gezondheid: voordelen en vooroordelen

Samenvatting
​Steeds meer mensen vermijden melkproducten omdat ze ervan overtuigd zijn dat zuivel schadelijk kan zijn voor de gezondheid. In dit artikel gaan we in op een aantal klinische bewijzen. We geven informatie voor gezondheidswerkers, zodat deze hun patiënten kunnen helpen weloverwogen beslissingen te nemen over de consumptie van zuivelproducten als onderdeel van een evenwichtige voeding.​

Mythes en vooroordelen ontkracht

Gezondheidswerkers kunnen een belangrijke rol spelen in de strijd tegen vooroordelen over zuivel. Een goed begrip van het voortdurend toenemende wetenschappelijke bewijsmateriaal is daarbij onontbeerlijk. Het is bekend dat zuivel goed is voor de botgezondheid. Toch kiezen sommige mensen voor een zuivelvrij dieet, omdat ze denken dat zuivelproducten schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid. Ze geloven dat zuivel gewichtstoename in de hand werkt of dat ze last zullen krijgen van lactose-intolerantie. Deze toelichting van de Belgian Bone Club en de European Society for Clinical and Economic Aspects of Osteoporosis, Osteoarthritis and Musculoskeletal Diseases maakt gebruik van het meest solide bewijsmateriaal. Waar mogelijk werden de meest recente publicaties geraadpleegd.

Zuivel levert belangrijke voedingsstoffen

Zuivelproducten nemen een belangrijke plaats in in de officiële voedingsaanbevelingen van landen overal ter wereld. Ze leveren een aantal belangrijke voedingsstoffen. Mensen die geen of nauwelijks zuivel eten, bijvoorbeeld omdat ze een veganistisch of zuivelbeperkend dieet volgen, krijgen deze voedingsstoffen dan ook vaak in onvoldoende mate binnen. Zuivel bevat goed beschikbare calcium die ook nog eens snel wordt opgenomen. De auteurs merken ook op dat zuivelproducten meer calcium, eiwitten, magnesium, kalium, zink en fosfor leveren per calorie dan andere typische producten in het eetpatroon van volwassenen. Wie zuivel schrapt, loopt vooral risico op een tekort aan calcium, kalium en magnesium, zo blijkt uit het rapport.

Een veilige hoeveelheid: maximaal drie porties zuivel per dag

Serge Rozenberg et al. geven aan dat er een zwak verband bestaat tussen zuivelconsumptie en een mogelijke kleine gewichtsvermindering. De vetmassa en de tailleomtrek nemen af, en de magere massa neemt toe. Ze wijzen erop dat zowel yoghurt als harde kaas goed verdragen worden. Mensen met lactose-intolerantie hoeven zuivel dan ook vaak niet helemaal uit hun dieet te schrappen. Soms wordt gedacht dat een zuivelvrij dieet nuttig kan zijn bij artritis, maar de auteurs benadrukken dat er geen bewijs bestaat dat het schrappen van zuivel een gunstig effect zou hebben. Zuivelproducten verhogen het risico op hart- en vaatziekten niet, vooral niet als gekozen wordt voor vetarme producten.

Conclusie

  • De auteurs concluderen dat de veilige inname op drie porties zuivel per dag ligt. Een dergelijke inname kan gunstige effecten hebben op de botgezondheid.